Mer om Ölüdeniz i Turkiet

Ölüdeniz är en liten semesterby i Mugla provinsen på den sydvästra kusten av Turkiet vid Egeiska havet. Ölüdeniz är Turkiets mest fotograferade strand, det är en söderhavslik vacker lagun och samtidigt ett mysigt semesterresmål. Den ligger på den omtalade ”turkosa kusten” som ligger nära Greklands övärld. Tidigare var staden i princip obebodd, men under de senaste 15 åren så har en trivsam semesterort växt fram alldeles invid den vackra stranden. Här ligger småskaliga hotell, butiker, kaféer och en några mysiga uteserveringar. Här finns tid för avkoppling, bad och långa rofyllda middagar som du kan avnjuta i solnedgången. Ölüdeniz ligger bara 15 km från staden Fethiyes centrum.


oludeniz-strand.jpg
Stränder

Badorten Ölüdeniz stoltserar med Turkiets vackraste strand, för det är den som fotograferas mest av alla de turkiska stränderna. Men faktum är att det finns 2 stränder: 1 långsträckt och med fin strand och 1 lite lummigare och som ligger väl skyddad i en lagun.

Ett par 100 meter bort från huvudgatan i Ölüdeniz ligger den lokala ära kallade Blå lagunen som erbjuder en vacker vit sand och azurblått hav. Det är även en nationalpark som inrättades för att skydda de unika lokala Biosystems, denna lagun brukar vara kännetecknet för Ölüdeniz. Namnet Ölüdeniz  betyder ”dött vatten” och syftar då på den trolska lagunen med sin lilla avgiftsbelagda sandstrand, men man ska komma ihåg att inte förväxla denna med långa Belcekiz Beach. Vill du göra ett besök i lagunen så tar de entréavgift och det kostar ungefär 10 kr. Här inne är växtligheten lite lummigare och här sitter turkiska familjer under skylande lövverk och slappar i skuggan. Vattnet här inne ligger helt lugnt.

Den långa vita stranden utanför lagunmynningen heter Belcekiz Beach och där badar du kostnadsfritt och utan att behöva trängas, för stranden sträcker sig hela 3 km.


paragliding-oludeniz.jpg
Att göra i Ölüdeniz

För bara ett par 10-tals år sedan var Ölüdeniz en backpacker favorit och en av lockelserna förutom det klara vattnet var och är än idag berget Baba Dag, som sträcker sig 1 900 m. över havet. Från detta berg slänger sig 100-tals skärmflygare varje dag ut över bukten och för den som inte är höjdrädd är det så klart fritt fram att hänga med, om man betalar förstås. Tandemhoppen gör det möjligt för alla som fyllt 6 år att viktlösa segla i luften de dryga 40 min. till marken. Landningen äger smidigt rum mitt på den smala strandpromenaden. Dykning och snorkling är andra populära aktiviteter och det finns massor av möjligheter till utflykter i omgivningarna bl.a. en 12-Ö båttur, besöka intressanta grekiska och romerska arkeologiska platser, uppleva Butterfly Valley, eller varför inte se spökstaden Kaya Köyu. En annan häftig upplevelse är att njuta av ett turkiskt bad (hamam), de finns i många att välja på.


Läs mer om Butterfly Valley och Kaya Köyu på Fethiye´s sida

oludeniz-lagun.jpg

Shopping och gatuliv

Vill du shoppa och eller roa dig, så ligger småstaden Hisaronu 4 km upp i bergen, eller till kustens huvudort Fethiye är det 12 km. Den lokala bussen tar dig dit på 30 min. och att få uppleva Fethiyes gatuliv med basarer, konditorier, shoppinggator och restauranger som ligger nära den myllrande småbåtshamnen är nästan ett måste.

Ölüdeniz har flera souvenirbutiker längs Belcekiz stranden nere vid havet och många av de resort-hotell och semesteranläggningar har sina egna butiker där nere. Bra köp är lädervaror, mattor, smycken och solglasögon och falsk designade klockor.

Vill du ha lite shoppingtips?


Restauranger och barer

Ingen behöver gå hungrig i Ölüdeniz, för här finns allt i alla smaker och om du lyckas att uttömma semesterortens möjligheter, så finns alltid Hisaronu bara några km. bort, där det finns ett brett utbud av olika nationalitet restauranger. Några tips är Buffalo Steak House på Hotellet den flygande holländaren, som är känt för sin T-Bones, även Blue Star Pide och Sultan Ahmet är båda 2 restauranger med bra turkisk mat. Belcekiz Beach Club A la Carte finns för den som vill ha en exklusiv Medelhavs utekväll. Ja här finns det gott om restauranger, speciellt med det turkiskt köket, men även ett bra utbud av flera olika internationella rätter. Medelpriset för 1 tvårätters middag exklusive dryck ligger ungefär kring 150 kr., en öl kostar ungefär 25 kr.

Nattlivet i Ölüdeniz är lite mer lågmäld än i de närliggande semesterorterna, för den som vill festa hela natten lång kan ta en kort resa till Hisaronu eller till Fethiye, där är det lite mera fart. De mest populära barerna är Buzz Beach Bar, Sugar Shack och Crusoe's. Många av de lokala anläggningarna erbjuder livemusik som kvällsunderhållning för gästerna.


Klimatet i Ölüdeniz

Här är somrarna heta och torra, värmen når sin höjdpunkt i juli-augusti med dagstemperaturer på 30-35 grader eller mer. Men som tur är dämpas hettan något av sjöbrisen. Förhösten här är också fina och soliga med bara några enstaka skurar. Under vintern och förvåren så är vädret lite mera ostadigt och svalt, ibland med mulna och regniga dagar flera dagar i följd, men så klart också tidvis solperioder. Ibland kan kall vinterluft även nå kusten och ge temperaturer under 10 grader och under nattetid under nollsträcket.

Läs mer om Turkiets klimat

 

 

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter