Turkisk mat är väldigt speciell, det är en blandning mellan mellanöst och medelhavssmaker, men resultatet är väldigt unikt och speciellt och du hittar det ingen annanstans i världen.
När det kommer till Turkisk mat är det vanligaste att man börjar en måltid med meze, de såkallade smårätterna. Huvudrätterna är variationsrika, men grillade kötträtter är typisk Turkisk mat, men även nyfångad fisk, köfte (en Turkisk köttbulle av lammfärs) eller varför inte den turkiska traditionella grytan ”casserole” bestående av kyckling, skaldjur eller nötkött i en otroligt god kryddad stuvning med grönsaker, dock förekommer inte fläskkött eftersom Turkiet är muslimskt.
Tjadjik: Vilket består av en yoghurt blandning på, yoghurt, dill, salt och vitlök.
Börek: En liten smördegsrulle som är fylld med kryddor och getost.
Ezmer: En stark tomat blandning på hackade tomater, chili och lök.
Saksuka: Är en blandning på champinjoner, paprika, tomatsås och vitlök.
Dessa smårätter serveras med ett stenugnsbakat bröd kallat ”lavas” som man doppar i de olika blandningarna. Bröd är väldigt populärt i Turkiet och det serveras ofta nybakat bröd till frukost, lunch och middag.
Kadin budu, "kvinnolår" - friterade köttbullar
Imam bayaldi, "då prästen svimmade" - fylld aubergine. Är ugnsgratinerad aubergine som man fyller med tomater och lök. Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten. Därför kallas den här rätten ”prästen svimmade”.
Dolma, vinblad med olika fyllningar, finns i många varianter som te.x:
Yaprak dolmas: Små vindolmar som är fyllda med ris och kött. Det var den här rätten som Karl XII och hans karoliner blev förtjusta i under exilen i Turkiet. I Sverige byter vi ut vinbladen mot kål och det blir då kåldolmar.
Kadin göbegi, en slags nötkaka kallas för "kvinnonavel"
Tjadjik är Turkiets svar på grekernas tzatziki, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I Turkiet blandar man ofta i lite hackade myntablad eller dill i också.
Guveç: Är lammköttbitar eller kyckling som blandas med lök, vitlök, tomater, aubergine och ost i en lergryta. Kallas ofta ”osmansk gryta” i Alanya och är fantastiskt gott!
Gözleme: som är ett nybakt tunt bröd som fylls med olika ingredienser.
Börek: som en pirog fylld med ost och grönsaker eller kött.
Lahmacun: är en turkisk variant på pizza.
Pide: en pizza-pirog med olika fyllningar. Ser antingen ut som en platt pizza eller en halv ihopvikt pirog.
Börek är en smördegsrulle oftast fylld med getost och kryddor.
Ezme är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.
Saksuka, grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsås. Det kan variera vilka grönsaker man använder men vanligtvis är det champinjoner och grön paprika.
Köfte är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till avlånga köttbullar. Den traditionella köften innehåller lammfärs men de flesta serverar den även med nöt.
Casserole Traditionella grytor med champinjoner, kyckling, nötkött eller skaldjur. Vanligtvis blandas huvudingrediensen med grönsaker och serveras med bröd. Restaurangerna har ofta sin egen variant och de smakar precis så gott som det låter.
Lavas, det berömda uppblåsta brödet som man får serverat innan maten, ofta med lite tjadjik eller smör. Detta behöver man oftast inte beställa in. Traditionellt bakas dessa bröd i vedeldad ugn för att få den rätta smaken och den rätta konsistensen. Ofta serveras det till meze.
Maten i Turkiet är relativt mild och det finns ett rikt utbud av grönsaker, det vanligaste tillagningssättet är att rosta eller grilla maten vilket syns på den kända turkiska kebaben.
Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirap-baklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.
Baklava: Som är tunna lager av frasig deg, fyllda med valnöt, pistage eller mandlar dränkta i mäktig, söt sirap.
Kadayif: En sötsak gjord av tunna, söta makaroner som äts med en tjock kräm som kallas kaymak.
Helva: Är krossade sesamfrön som är blandade med sirap.
Turkiet har även en egen glassort och glassen påminner lite om Sveriges mjukglass, men istället för förtjockningsmedel använder man orkidérot. Den kallas elastisk glass Sahlepli dondurma, eftersom att glassen kan sträckas ut till ett 60cm långt rep.
Det man dricker i Turkiet till maten är oftast vatten och efter maten kaffe eller te. Kaffet dricks ur små koppar och är väldigt stark och tjockt, med mycket sump.
Här kan du läsa mer om drycker i Turkiet
Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!
![]() |
Ving Sverige | Charter | |
![]() |
Supersaver | Flyg/Hotell | |
![]() |
Apollo | Charter | |
Copyright © 2012
Destinationturkiet.se
Resmål i turkiet
Turkiet
Resebibeln för turkiet
Bästa hotellen i turkiet
Sajtkarta