Kulturen i Turkiet

Tack vare att Turkiet haft så många olika folkslag och härskare har man idag en rik kulturhistoria. De största elementen är från de osmanska, anatoliska, de oguzturkiska, och de västerländska. I det osmanska så rymmer sig även lite grekisk-romerska kulturer och traditioner och även lite islamska.

turkisk-bil.jpg

I det moderna Turkiet syns spår av alla dessa olika kulturer, men även av slavisk, arabisk, kurdisk, persisk och grekisk kultur. När det osmanska riket föll under 20-talet så gick man till viss del tillbaka till en mera turkisk kultur, men även Västeuropa fick ett större inflytande. I takt med att Turkiet blev en allt mer modernt land, så blev också de konstnärliga uttryckssätten fler. Regeringen började att investera mera pengar i olika projekt, så som arkitektur, museer och teatrar.

Turkiets nationalsång

Vem var Ataturk?


En salig blandning

Blandningen av de olika influenserna märks t.ex. på turkisk musik och litteratur. I Turkiet så lyssnar man på allt ifrån modern hiphop till arabesk, traditionell turkisk musik. Kral TV är den turkiska motsvarigheten till MTV och här spelas musik från alla möjliga stilarter. I litteraturen så märks även blandningen av väst och det gamla Turkiet, vilket var en del av motiveringen när den turkiska författaren Orhan Pamuk fick Nobelpriset i litteratur år 2006. I Turkiet så är dessutom svenska barnböcker de vanligaste översatta böckerna och har här haft stora framgångar.

kultur.jpg

Ser man till arkitekturen så visar även den tecken på de olika kulturerna. Mycket av arkitekturen är minnesmärken över gamla tider och influenser, både traditionellt bysantinsk arkitektur och den nyare osmanska. Från 1700-talet och framåt så har dock arkitekturen allt mer påverkats av det västerländska, vilket tydligt märks i Istanbul då skyskrapor ligger sida vid sida av byggnader som t.ex. Blå moskén.

Skolgången i Turkiet


Traditioner lever kvar

Fotboll har en stor betydelse i Turkiet. Flera 10-tals miljoner tittare följer landskamper och professionella matcherna. Även basket och Formel 1 har under de senare åren blivit populära. Men Turkiets nationalsport är dock oljebrottning, vilket lever kvar från den osmanska tiden.

turkiskafton.jpg

Magdans är stort i Turkiet i 2 olika sammanhang. Dels dansar man i formella uppträdanden på restauranger och nattklubbar och dels så förekommer magdans vid högtider som på bröllop och privata firanden. Magdansen har funnit i flera 1000 år och kallas i Turkiet för ”gobek dans”. Denna varianten anser man ska vara lite sexigare än i andra länders och dansöserna använder ”zils”, små fingercymbaler till dansen. Musiken är av traditionell variant och har en melodi som passar bra till dansen.

 

Resa till Turkiet

Vad kan man se i Turkiet?

Turkiets säsong och väder

Resebibeln Turkiet

Både som E-bok och ljudbok. Köp den idag och få fina bonusar. Läs och lyssna direkt!

Läs mer & Köp

Bästa Resebolag Turkiet

 ving.jpg Ving Sverige  Charter  
 supersavertravel.jpg Supersaver  Flyg/Hotell  
 apollo.jpg Apollo  Charter